Otomatik Kapı Sistemleri

Otomatik Kapı

Otomatik kapılar, yanına yaklaşıldığında otomatik açılan, kumanda aracılığıyla kontrol edilen veya birçok varyasyonlarının olduğu kapılardır. Bu kapı sistemi, giriş ve çıkışı sağlayan bir yapı elemanı olma işlevine hazidir. Ayrıca farklı işletmelerde butonlu, kartlı ve şifreli sistemlerle açılan otomatik kapı modelleri de bulunmaktadır. Otomatik kapılarda sensörler yaklaşımı algılar. Otomatik kapı algılanan bu dijital ileti üzerine kapıyı otomatik olarak açar.  Ancak, farklı tipte otomatik kapı sensörleri vardır. Örneğin basınç sensörü; sensör yelpazesindeki bu tiplerden biridir. Biri üzerine bastığında veya basmayı bıraktığında basınca tepki vererek kapının açılmasına veya kapanmasına neden olur. Başka bir örnek kızılötesi sensörlerdir. Sensör görünmez kızılötesi ışıklardan oluşur. Devreye girdiği zaman kapı açılır. Ayrıca araçlara takılan sensörlerin olduğu da iyi bilinmektedir. Buton veya manyetik kart da sensör çeşitleri arasında bir diğer sistemdir. Otomatik kapı sistemlerinin içe veya dışa açılması ya da otomatik döner kapılı olması gibi farklı varyasyonları vardır.  Genel olarak Otomatik Kapı sistemleri, bir kişinin yaklaşımını tanıyan bir sensor sahiptir. 

Otomatik kapılar, güç kaynağı olarak elektrik enerjisini kullanır. Ancak tüm otomatik kapı sistemlerinde elektrik kesintisi durumunda çalışmaya devam edecek manuel bir sistem bulunmaktadır.

Fotoselli otomatik kayar kapılar ofisler, perakende ortamları, hastaneler, havaalanları ve konut girişleri için uygundur. Fotoselli otomatik yana kayar kapılar, kompakt, dayanıklı, enerji tasarruflu, hırsızlık önleme, acil çıkış ve yangın özelliklerini içeren güvenlik ve emniyet seçeneklerine haizdir. Otomatik kayar kapı çözümleri yapıların giriş ve çıkışlarında sorunsuz, güvenli ve tek yönlü insan ve eşya akışını sağlamak için tasarlanmıştır.  İlk izlenimler önemlidir. Sağlam ve geniş ürün yelpazesi görselleştirmesine dayalı ilk izlenim, yapıların çekiciliğini her zaman artırır.

Otomatik kapıların işlevi

Otomatik kapı sistemlerinin birçok faktörü dikkate alması gerekir. Bina tipine ve çevreye bağlı olarak konfor, rahatlık, emniyet, güvenlik ve tasarım… İlgili kapı sistemi günlük yaşam kalitesini belirler. Hijyen, enerji tasarrufu ve yaya akışı da dikkate alınmalıdır. EDEKA Otomatik Kapı sistemleri size fotoselli kapı sistemleri, bahçe (kayar) kapı sistemleri, bariyer sistemleri, panjur sistemleri, sarmal yangın kapısı, seksiyonel garaj kapı sistemleri, hızlı PVC kapı sistemleri (sarmal), alüminyum sarmal kapılar gibi geniş bir ürün yelpazesi sunar; tümü ilgili en yüksek standartları ve performans kriterlerini karşılayacak şekilde tasarlanmıştır.

Gelin bu yazımızda ilk olarak değinmek istediğimiz otomatik kapı çeşitlerinden biri olan fotoselli kapılara göz atalım;

 

 

Fotoselli otomatik kapıların çalışma prensipleri

Fotoselli kapılar, günlük giriş çıkışların yoğun olduğu ve geçişleri algılayarak kendi kendine açılıp kapanan binalarda kullanılan kapı tipidir. Otomatik kayar kapı olarak da bilinen bu sistemde kapının üst kısmında fotoseller bulunmaktadır.

Fotoselli kapılardan geçen kişilerin fiziksel güç harcamasına gerek kalmaz. Otomatik sistem ile açılan kapılardan giriş ve çıkış temassız olarak rahatlıkça yapılır. Bu sayede hijyen koşulları maksimum düzeyde sağlanır. Enerji tasarrufu ve pratik geçiş açısından da tercih edilen bir sistemdir.

Özellikleri

Fotoselli kapılar birçok etken maddeden yapılabilmektedir. Bunlar; metal, cam, plastik vb. Aslında kullanılan malzeme ve şekil açısından fotoselli kapılar için bir sınır yoktur. Bu sebeple karşımıza çok farklı tasarımlar çıkabilir.

Bu tip kapı sistemleri görünüş olarak çok şıktır. Rahat bir kullanım ve şıklığa sahip olduğu için büyük ve kurumsal yapılarda sıklıkla kullanılmaktadır. Hastanelerde, havaalanlarında, alışveriş merkezlerinde, devlet kurumlarında, otellerde ve büyük marketlerde fotoselli kapılara rastlamak oldukça mümkündür. Fiziksel güç kullanmadan otomatik geçiş sağladıkları için hijyen kurallarına uygundurlar. Bu nedenle fotoselli kapılar özellikle covid-19 salgını döneminde daha fazla önem kazanmıştır.

 

Fotoselli otomatik kapı çalışma sistemi nasıldır?

Fotoselli kapılar iki kanatlıdır. Kapıdan girecek ve çıkacak olan kişilerin yaklaşımı kapıdaki fotosel ile algılanır ve otomatik olarak açılır. Kişi veya kişi geçtikten sonra kapı otomatik olarak kapanır. Çalışma sistemleri dört başlık üzerinde toplanır;

Radar sistemi: Günümüz fotoselli kapı işletim sistemi mikrodalga veya kızılötesi frekanslarla çalışmaktadır. Radar tabanlı algılama sistemi, kapıya yaklaşan kişi veya nesneleri algılar. Akabinde kontrol sistemine düşük voltajlı bir akım gönderir.

Yönetim sistemi: Beyin sistemi denilen bölümdür. Kapıların nasıl açılıp kapanacağı bu bölümde ayarlanır. En çok kullanılan fonksiyon normal açma ve kapama modudur. İsteğe göre tam kapalı veya tam açık kullanılma imkânı vardır. Örneğin geceleri kapıyı tamamen kapatarak giriş çıkışları engellemek mümkündür. Kış modu kullanıldığında enerji tasarrufu da sağlanabilir.

Kanat sistemi: Fotoselin insan veya cisim algıladığında iki yana açılan kanatlardır. Kanatlar birçok işlevsel malzeme kullanılmaktadır. Genellikle çelik profiller ile hazırlanır. Kanatların yapıca ağır malzemeden yapılması önerilmemektedir. Çünkü ağır materyaller kapının etkin bir şekilde açılıp kapanmasını etkiler.

Motor ve tahrik sistemi: Fotoselli kapının en önemli parçası olan bu sistemde en çok dekoderli motorlar kullanılmaktadır. Motor ve tahrik sistemleri birbirine bağlı olarak çalışır ve birbirlerinin performansını etkiler.

Fotoselli kapılar Neden Tercih Edilmektedir?

Fotoselli kapılar her geçen gün daha fazla kullanılmaktadır. Bu kapılar kurumsal binalar, plazalar, alışveriş merkezleri, devlet ve özel kurumların giriş ve iç kapılarında tercih edilmektedir. Hatta evlerde bile kullanıldığı görülmektedir.

Fotoselli kapılar her şeyden önce önemli bir konfor imkanı sunar. Binalara veya binaların iç kısımlarına girmek ve çıkmak için fiziksel güç kullanmak zorunda kalmazsınız. Rahatlık sunar ve kurumların itibarına katkıda bulunur. Engelliler ve yaşlılar gibi dezavantajlı gruplara önemli bir avantaj sunular.

Kalabalık grupların geçişinde kolaylık sağladığı için fotoselli kapıların olduğu yerlerde sıkışıklık, kuyruk ve kaos oluşmaz. Yaya trafiği daha hızlı ve düzenli hale gelir. Marketler, alışveriş merkezleri, depolar gibi malların sevk edildiği yerlerde her seferinde kapıları açıp kapatmak için zaman kaybı olmaz.

Otomatik kapılar halihazırda birçok binada modern engelsiz erişim, çıkış ve geçişe izin vermektedir. Özellikle yoğun yaya trafiği olan binalar için uygundurlar. Artık aşağıdaki sektörlerde neredeyse standart olarak kabul ediliyor:

Sağlık/Hijyen: Sağlık sektöründe otomatik kapı sistemleri ziyaretçilerin, hastaların, doktorların ve bakıcıların kapılardan geçmesi için hijyenik çözümdür. Artık kapıları manuel olarak açmaları gerekmiyor ve aynı zamanda ellerine herhangi bir mikrop bulaşmasından da kaçınıyorlar.

Oteller ve gastronomi: Prestijli ve kullanışlı bir giriş, birçok otelde misafirler için ilk karşılamadır. Mutfağa ve diğer alanlara otomatik erişim, konaklama personelinin görevlerini güvenle yerine getirmesini sağlar ve sorunsuz hizmet kolaylığı tanır. Erişilebilirlik, güvenlik ve hijyen bu sektörde de önemli avantajlardır. 

Perakende sektörü: Otomatik kapı sistemleri, müşterileri işletmelere yönlendirir. Prestijli ve konforlu bir erişim noktası olarak hizmet eder. Satın alımlar için hafif ve davetkar bir ortam yaratırlar. Sadece gerektiğinde açıldıkları için enerji tasarrufuna da yardımcı olurlar, dışarıdan gelen soğuğun ve sıcağın içerideki etkilerini en aza indirirler.

Kamu binaları: Kamu binaları için artık kanunda engelsiz erişim zorunludur. Otomatik kapı sistemleri, bu sektörde, özellikle yüksek hacimli insan trafiği için verimli ve güvenli bir çözümdür.

EDEKA Otomatik Kapı Sistemleri

Sizlere bu yazımızda otomatik kapı lar ile ilgili işlevsel bilgiler aktarmaya çalıştık. Bunun yanında fotoselli kapıların özelliklerinden bahsetmeye çalıştık. EDEKA Otomatik Kapı Sistemleri bünyesinde birçok hizmet barındırır. Bunlardan kısaca bahsetmek gerekirse; Döner kapı sistemleri, fotoselli kapı sistemleri, bahçe (kayar) kapı sistemleri, bariyer sistemleri, panjur sistemleri, sarmal yangın kapısı, seksiyonel garaj kapı sistemleri, hızlı PVC kapı sistemleri (sarmal), alüminyum sarmal kapılar vb… 

Giri Çelik Kapılar Olan AVM koridoru
döner kapıdan geçen adam