Otomatik Kapı Sistemleri

Yükleme Körük Sistemleri

kırmızı katalog indir butonu

Yükleme körük sistemleri, işletmelere yapacakları yüklemelerde ve boşaltım işlemlerinde büyük kolaylık sağlamaktadır. Esnek ve emniyetli olması açısından da kullanım rahatlığı sağlar.

Yükleme Körük Sistemleri

Hava alanları, endüstriyel amaçlı kurulan tesisler ve marketler gibi yerlerde hızlı ve seri kullanım sağlar. Bir diğer özellik de, körük sistemleri malzemenin nakil araçları ile depo arasında güvenli bir tekilde taşınmasını sağlar. ve ekonomik yükleme-boşaltma yapılmasını sağlar. İhtiyaca göre üretimi olacak modelin türü ve ebadı çeşitlilik göstermektedir.

Yükleme körükleri, yükleme sistemlerinin önemli bir parçasıdır. Isı ve hava geçişini engellemektedir. Yapıldığı malzeme kalitesiyle sağlam bir yapı oluşturmaktadır. Yaprak tip ve şişme tip olarak iki şekilde imal edilmektedir. Makaslı sistem olan yaprak tip, araç çarpmalarına karşı kendini korumaya almaktadır. Ayrıca, hava geçişlerinde de etkili bir önlem olmaktadır. Diğer yandan, şişme tip bir fanla şişerek aracı körük içinde hapsetmektedir. Üstelik, şişme tip hem hava geçişlerinde, hem de ısı geçişlerinde etkilidir.

Yükleme körük sistemleri yükleme, boşaltma, depolama yerlerinde araç ile mekan arasında hava sirkülasyonunu engelleme amaçlı olarak uygulanan sistemlerdir. Branda ve şişme körük olarak iki şekilde uygulanır.

Lojistik merkezlerinde ve depolarda stok alanı ile dış ortam ilişkisini keserek yükleme boşaltma yapılmasına imkan tanır. Dahası, esnek kauçuk yanakları ve makas sistemi ile hızlı bir yükleme boşaltma hazırlığı sağlar.

Körük sistemleri tekstil, ilaç ve gıda sektörlerinde hijyen ısı ve rutubet oranının hassas olduğu işletmelerde iç ortam koşullarının muhafaza edilmesinde oldukça başarılı kullanılmaktadır

Tekstil, ilaç ve gıda sektörlerinde hijyen ısı ve rutubet oranının hassas olduğu işletmelerde iç ortam koşullarının muhafaza edilmesinde oldukça başarılı kullanılmaktadır.

Yükleme Odası 

Yükleme odaları, çalışma ortamını iyileştiren ve ekonomik katkı da sağlayan kısımlardır. İşletmeye ekonomik katkısını, sağladığı enerji tasarrufu ile sağlar.

Bu yapı, yükleme ünitesi için ihtiyacınız olan her şeyi bir araya getirmektedir. Bunlar:

  • Kapı
  • Körük
  • Yükleme rampası

Bu parçalarla birlikte, tam ve bağımsız bir yükleme sistemi kurulumu sağlanır.

Yükleme odası, yükleme ve boşaltma işlemlerinin bina dışında gerçekleşmesini sağlar. Ayrıca bina ile bu alan arasındaki ısı yalıtımını sağlamak için de ek uygulamalar sağlamak mümkündür.

Yükleme rampaları iki bölüme ayrılır:

  • Teleskopik Rampa
  • Menteşeli Rampa

Menteşeli Rampa ile Teleskopik Rampa temel olarak aynı mantıkla çalışırlar. Aralarındaki temel farklar şunlardır: Teleskopik rampalarda ek olarak rampanın yükselip alçalan kısmına ek olarak uzayan bir dile sahip olmasıdır. Diğer fark ise, nakliye aracı kasasına ulaşmasını sağlayan parçanın bulunmasıdır.

Teleskopik Yükleme Rampaları

Sabit bir noktalardan yük indirip bindirme yapan firmalar için idealdir. Kamyon ve tır gibi araçların dolum sürelerini kısaltır. Hidrolik rampa teknolojisiyle kolayca ayarlanabilirler.

Tam otomatik olan teleskopik yükleme rampalarında ise tüm işlerinizi tek bir tuşa basarak halletmeniz mümkün. Ayrıca, yere gömülü olduğu için kullanılmadığı anlarda rahatsızlık oluşturmaz. Talep edilen eğimin sağlanması ile yükseklik farkı ortadan kalkar. Böylece, yük miktarına göre taşıma kolaylığı sağlanması açısından farklı ayar yapabilme olanağı tanır.

Teleskopik rampa sistemleri kullanım amaçları (H4 Etiketi)

Bu tür rampaların kullanım amaçları olarak çeşitlilik gösterebilmektedir. Bunlara bir bakalım:

  • Aşağı yönlü eğim verilebilmesi sayesinde ters eğim olarak adlandırılan işlemler için kullanılabilmesi mümkündür. Dolayısıyla, basamak farkının fazla, aracın yüksekliğinin kot farkından az olması sebebiyle rahatlıkla kullanımı sağlanan rampa sistemlerinden biridir.
  • Tır ve kamyon gibi araçlara doğru verilebilen kot farkı sayesinde oluşan eğim yukarı doğru taşımaya imkan sağlamaktadır. Yük rampası bindirmeleri arasından en çok rağbet gören bu yöntemde, forkliftler gibi yükleme araçları bu eğimden istifade edebilmektedir.
  • Yapının ucunda dışarıya doğru çıkıntı hareketi yapabilen kısım sayesinde araç içine uzanabilirsiniz. Böylece, mesafe farkından dolayı oluşacak herhangi bir sorunu da ortadan kaldırmaktadır.
  • Taşıma merkezi ve depolarda aracın yükleme noktasına yanaşamama sorunu ile karşı karşıya kalmak olasıdır. Bu gibi olumsuz durumlarda, bu öne çıkan kısım ile sorun kolaylıkla çözüme ulaşır.
  • Yükleme gerçekleşecek olan bazı parçaların araca ayrı ayrı yüklenmesi zaman zaman problem olmaktadır. Bu durumda, bu önden çıkan kısım eğimi azaltır ve taşınmayı kolaylaştırır ve tonlarca ağırlıktaki bir yükün araca yerleştirilmesini kolaylaştırır. Yani, Hem mevcut iş hem seferde bitmiş olur, hem de oluşacak sorunlarla karşılaşmamış olursunuz.
  • Birlikte kullanılan hidrolik pompa motorları ve diğer ekipmanlarla, sarsıntı en az seviyede kalır ve maksimum güvenlik sağlanır. Dolayısıyla, her işlem öncesinde yükselme ve eğim ayarlaması yapmak son derece önem taşımaktadır.
  • Yükleme sistemlerinin tam otomatik olması, bu işin tek bir çalışan tarafından da yapılabilmesine olanak tanır. Bu durum, hem uzun vadede işletme açısından kârlı olur, hem de diğer çalışanlar kendi işine devam edebilmesiyle verimin düşmesine engel olur.
  • Yapıldığı sacın gözyaşı desenli olması sayesinde forkliftin kayması engellenmiş olur.
  • Kendi yüksekliğini yükleme yapılacak aracın yüksekliğine göre otomatik ayarlar ve istenilen bu yükseklikte de durdurulabilir. Bu şekilde, güvenli bir çalışma ortamı oluşmasına da katkı sağlar.

Menteşeli Yükleme Rampaları

Bir diğer rampa çeşidi olan menteşeli yükleme rampaları, beton zemin içerisine özel olarak hazırlanmış bir çukura gömülü bir şekilde montajı sağlanmaktadır.

Menteşeli Rampalar standart olarak ana platform ve lip bölümlerinden oluşur. Ana platform ve lip ithal göz damlalı sactan imal edilmiştir.

Rampa; valfler, platforma hareket kazandıran biri küçük biri büyük iki adet piston ve hidrolik bir pompadan oluşur. Pistonlardan büyük olanı ana platform kısmının, küçük olan ise lipin hareketini sağlamaktadır. Buna karşılık, valfler ise büyük ve küçük pistonun hareket etme sırasını kontrol etmektedir. Bunun yanında, bu sistem sayesinde sadece tek tuşla rampanın tüm fonksiyonlarını kontrol etmek de mümkün hale gelmektedir. Hidrolik parça ise, yalnızca rampanın konumunu değiştirme amaçlı olarak kullanılmaktadır. Ancak şu nokta önem taşımaktadır ki kendi ağırlığı dışında herhangi bir yükü kaldırmak için kullanılmamalıdır.

Muhtemel yaşanacak bir elektrik kesintisinde ise rampanın kontrolsüz şekilde inerek herhangi bir zarar vermemesi için de yağ akışına engel olan bir emniyet valfi de mevcuttur.

Menteşeli rampanın, farklı ölçüleri mevcuttur. Yaklaşık olarak ± 33 cm aralığında çalışabilmektedir.

Rampa inşaat devam ederken veya sonradan hazırlanmış olan bir çukura yerleştirilir. Ancak bu şekilde zeminle aynı seviyede kullanım önerilmemektedir. Kullanılacak olan yerin hazırlanması için sipariş sırasında teknik ekibimiz destek vermektedir.

Ayrıca, talebe ve ihtiyaca göre tüm taşıma kapasitelerine uygun olacak şekilde de üretimi sağlanır. Olağan dışı depo ve araç yükseklikleri ile farklı ağırlıktaki yükler için de özel üretim rampalar tercih edilmelidir.

Menteşeli Rampalar Nereler İçin Uygundur (H4 Etiketi)

  • Aktarım yapılacak olan nakil aracı, yükün olduğu yerden aşağıda bulunuyorsa
  • Yükleme ve boşaltım işlemleri yapılırken depoda bir ısı kaybı oluşması istenmiyorsa
  • Yükleme gerçekleşecek olan yüksek alana ait zeminde herhangi bir inşaat işleminin yapılma engeli durumu varsa
  • Yükleme ve boşaltım işlemleri bir körük sistemi yardımıyla olacaksa
  • Yükleme ve boşaltım yaparken hijyenik şartların oluşması gerekiyorsa

Bu rampa çeşidi işletmeniz için uygundur.

Diğer Yükleme Körük Sistemleri Nelerdir

Yükleme Odası’nın parçalarından ve Yükleme Rampası’nın bölümlerinden bahsettik. Bir diğer körük sistemi olan Dik Yükleme Rampası’na göz atalım.

Dik Yükleme Rampaları

Beton içine rampa konulamayan veya inşaatı biten işletmeler için kurulumu kolay olan rampalardır.

Ek bir inşaat işi gerektirmez. Kullanılmadığı durumlarda dik duruma getirilerek yerden tasarruf sağlanır. Kontrol panosuyla hidrolik ünitenin beraber çalışmasıyla seviye ayarını otomatik gerçekleştirir.

İki katlı işletmeler için en uyun modeldir.

Kullanılan ekipmanlar:

  • Siyah ve sarı renklerde emniyet işaretlemeleri
  • Çarpma ve darbeleri sönümlemek için profil desteği
  • Hidrolik hortum patlama valfi sarı siyah emniyet işaretlemeleri,  arac  carpmasını  sönümleyici profil desteği vardır.

Talep gelmesi durumunda yük taşıma kapasitesi 6 ton dan başlayıp istenilen seviyeye taşınır. Tasarım da ona göre değişir ve gerekirse çelik konstrüksiyon katkısı sağlanır..

Sac desenleri arasında göz yaşı damla deseni kullanmaktayız. Çünkü olumsuz hava koşullarında kayma gibi olumsuzlukları en aza indirgemektedir. Pistonlarda hortum patlatma valfleri, muhtemel ani hortum patlamaları ve sonrasında da olası bir platform düşmesini önlemektedir.

Dik rampaların manuel olarak el pompasıyla çalışması oldukça kolaydır. Dolayısıyla, enerji ihtiyacının zor veya imkansız olması durumlarında kullanımlar için uygun rampalardır.

El pompasıyla basıncı yükseltilen piston rampayı dik duruma getirir. Yüklenecek araç dik rampaya araya belirli bir mesafeyi koruyarak yaklaşır. Sonrasında, dik rampa el pompasının geri dönüş vanası açılarak ön kısmın dorseye oturması sağlanır. Böylece, sağlıklı bir şekilde yükleme gerçekleşir

Yükleme sırasında bu vana açık pozisyonda kalmalıdır. Çünkü, aksi durumda pistona tekrar basınç yüklenir.

Dik rampanın ebatları ihtiyaç duyulacak pistonların sayısını ve boyunu değiştirmektedir. Dolayısıyla, bu da el pompasında kullanılacak yağ tankının hacmini etkilemektedi