Tam Görünümlü Kapılar, özellikle görselliğin ön plana çıktığı modern işletmelerde ve fabrika sanayi gibi yapıların giriş çıkışlarının hızlı ve güvenli gerçekleşmesini sağlayan sistemlerdir. Bunlara otomotiv sektöründe faaliyet gösteren işletmeleri göstermemiz mümkün.
Güvenlik açısından herhangi bir zaafiyet yaşanmaması adına dayanıklı ve uzun ömürlü olması gereken kapılardır. Kapıları oluşturan paneller değişmekle beraber yaklaşık olarak 50 – 61 cm aralığındadır. Yapı olarak da, alüminyum parmak korumalı alüminyum profillerden üretilmektedir.
Kapı profilleri renk olarak naturel eloksaldır. Ancak, dış cepheyle aynı renge yada talep edilen başka RAL renge uygulanmasında bir sakınca olmaz.
Üstelik, tam görünümlü kapılar standart kontrol ünitelidir. Ancak, uzaktan kumandalı olarak da uygulanması mümkündür.
Kapılarda mevcut bulunan opto lazer sistemi özelliği, herhangi bir nesnenin üzerine temas etmesi halinde kapının geri açılmasını sağlar.
Montaj yapılacak yerdeki detaya göre yataklama şekli değişmektedir. Dolayısıyla giyotin, düşük, standart, dikey yada çatıyı izleyen raylar şeklinde uygulamak mümkündür. Böylece kapının optimum şekilde çalışması ve olabildiğince az yer kaybı yaşanması yerine gelmiş olur.
Tam görünümlü kapılar içinde mevcut olan kurmalı yay sistemi, kapının ağırlığına bakılmadan onu manuel şekilde kaldırılmasını sağlar. Dahası, bir elektrik kesintisi yada bir motor arızası gerçekleşmesi halinde, kapının manuel yada zincirli şekilde kullanımı devam eder.
Yapımında galvaniz çelik malzeme kullanılan kapı rayları üzerinde ozon aşındırmasına dayanıklı contalar mevcuttur. Dahası, bu contalar herhangi bir toz ve hava sızmasını engeller. Bu sayede yapı tüm yönlerden yağmur ve rüzgar gibi etkilere karşı üst düzey koruma sağlamış olur.
Ayrıca, tam görünümlü kapılar torsiyon yayları kullanılarak dengelenmiştir. Böylece, motora ihtiyaç duymadan da manuel olarak açma kapama sağlanır.
Seçmiş olduğunuz tam görünümlü kapı modelleri, iş yerinizin güvenliği için kullanmak isteyeceğiniz en estetik otomatik kapılardandır.
Bazı modellerde küçük pencereler bulunmaktadır. Bunlar sayesinde hem işletmenizin güvenliğini sağlarsınız hem de vitrininizi sergilemeye devam edersiniz.
İçindeki poliüretan dolguya sahip alüminyum panellerle birlikte endüstriyel kullanıma uygun üretilen, içi boş olan, ekztrüzyon profiller uzun yıllar kullanım için uygun üretilmişlerdir.
Üretim aşamasında alüminyum ve poliüretandan kullanılan paletler korozyonu da tamamen önlemektedir.
Tam görünümlü kapılar için önemli konuların başında, seksiyonel kapı yataklama çeşitleri gelmektedir. Ayrıca, kapıların ölçüleri alınırken yükseklik, genişlik ve kirişlerin ölçüleri dikkatlice alınmalıdır. Çünkü, yataklama mesafeleri de kiriş ölçülerine göre değişikli göstermektedir. Dolayısıyla amacımız, uygulanan tam görünümlü kapılar, yukarıya çıkarken bu açılma olayını düzgün bir şekilde gerçekleştirmesidir.
Özel ayarlanmış bir makara sistemi sayesinde üretimi yapılan düşük raylı seksiyonel kapı modeli, giriş çıkışların yoğun olduğu garaj gibi yapılar için oldukça uygundur. Panelin iki yanındaki tekerlekler, menteşeler ve taşıyıcı olan çelik halatlarla birlikte kayarak hareket eder. Torsiyon yayları hareketi olarak orta seviyede ayarlandığı için de kapılar kontrollü şekilde kapanır.
Bu kapıya ait modeller talep ve ihtiyaca göre farklı ebat, özellik ve renklerde üretilmektedir. PVC, polikarbonat, ahşap kapı, çelik, alüminyum, CTP ve sandviç panel seçeneklerimiz vardır.
Genel özelliklerinden bahsedelim:
Bu kapı sistemlerinin en büyük avantajı alandan tasarruf sağlamalarıdır. Ayrıca, güvenli olmaları ve kullanım kolaylığı sağlamaları da bir çok işletme tarafından kullanım sebebidir.
Hava sızdırmazlığı, ultraviyole ışık koruması yardımıyla tamamen ekstrüde edilmiş olan alt ray ve çelik takviyesine sahip kapıdır.
Kapının paletleri, çelik menteşe ve destekler sayesinde güvenilirdir. Ayrıca, uzun ömürlü kullanım için de imkan tanımaktadır.
Tekerlerin sürekliliği makara rulmanlarına herhangi bir sorun yaşamadan sorunsuz çalışma şansı verir.
Renk çeşitliliği oldukça fazladır. Sadece garaj kapılarında değil, fabrika ve depo olarak kullanılan yerlerde de rahatça kullanılabilir.
Fazla yer kaplamaması en önemli sebeplerden birisidir. Ayrıca, yana açılması ve yukarı doğru yataklama yapması da sağladığı diğer avantajlardır. Ancak, standart hareketi olan yukarı yönlü açılımı, montajı yapılan iş yerlerine ekstra değer katmaktadır.
Pervaz dirseği, dikey rayla pervaz arasındaki ana bağlantıyı oluşturmaktadır. Eskiden yapılan kapı sistemleri, rayı pervaza montajını açı oluşturacak şekilde yapar.
Oluşan açı, yatay izlere büyük ölçüde yapısal destek sağlar. Yatay raya bağlanmış olan ön açı parçası, emniyetli bir bayrak dirseğine, oradan da başlığa götürür. Rayın diğer ucu ise, güçlendirilmiş dikey parçadaki köşebent demirinden oluşan bir arka askıya bağlanmaktadır. Böylece bu tasarım, yatay ray tertibatının arkasına destek eklemış olur
Ağır ticari kapılarda ise durum şu şekildedir. Kapı genişliğinin ortasında bulunan ve köşeden oluşan ek bir asma, bu noktada işlevselliği artırmaktadır. Dolayısıyla, bu yöntem yatay rayın alt tarafının eğilmemesi yada sarkmaması için bir önlemdir
Bahsedilen bayrak ayracı, yatay ve dikey izlerin bir araya geldiği yerde birleşmektedir. Bakıldığında dört yuvalı bir ray braketi gibi görünmekte olan bayrak braketinin alt tarafı, yatay rayın alt kısmıyla birlikte dikey rayın üst tarafının sabitlenmesini de kolaylaştırmaktadır. Bununla birlikte, mevcut bileşenler kısmen kaynaklı olarak veya perçinli şekilde gelir. Sonuç olarak, yapılan kurulum işlemi, flanş somunları ve palet cıvataları ile sona erer.
Fiyat belirlemek için sadece parkur uzunluğu değil, yarıçapı da önem taşımaktadır. Bu nedenle, doğru parçaların üretilmesi için bir uzman ekip tarafından düzgün bir ölçüm yapılması şarttır. Yani, yanlış yapılacak bir ölçüm yanlış hesaplamalara, yanlış hesaplama da montaj sorasında ürüne zarar verebilir. Kapınız yanlış ray yarıçapına takılmaya çalışılır ise garaj kapınıza ciddi şekilde zarar görebilir. Dolayısıyla, uzman ekibimizle iletişime geçerek gerekli bilgileri almanız önerilmektedir.
Bu kapı çeşidi ise, daha yüksek bir konumdan iş yapmaya izin veren bir sistemdir. Değişiklik, orijinal kapıyı değiştirmeyi gerektirmez. Ancak, açıklık içinde daha yüksek bir konumda sabitlenmesi gereken kaldırma ekipmanı değiştirilmesini gerektirmektedir.
Yüksek yataklamalı kablo tamburları, aslında dikey yataklamalı kablo tamburlarının ve standart yataklamalı kablo tamburlarının bir karışımı olmaktadır.
Kablo, tamburun etrafına ilk birkaç kez sarıldığında, şafta yaklaşır. Bununla birlikte, belirli bir noktaya geldiğinde ise tambur düz olur. Böylece kablo, standart yataklamalı tamburuna benzer şekilde şafttan sabit bir mesafede tamburun etrafına sarılmaya devam eder. Bunun amacı, garaj kapısını düzgün dengelemektir.
Kapı çeşitleri arasında iki temel fark vardır. Bunlar; yol ve kablo tamburlarıdır.
Standart yataklama kapısı kapatıldığı zaman, üst silindir, rayın kavisli olan tarafının altında yada hemen altında durmaktadır. Dolayısıyla, bu kapılar, üst silindirle rayın kavisli tarafı arasında, daha uzun düz bir ray kısmına sahiptir. Ancak, yüksek yataklama kapıları, rayın herhangi bir kavisli tarafına sahip değildir.
Halbuki, kapı yukarıya ve geriye doğru hafif bir açı kazanarak açılır. Aksine, yüksek yataklamalı kapılar, farklı açıldığı için, kullanılan sistemler farklı kablo tamburlarına ihtiyaç duymaktadır. Bununla birlikte, yüksek yataklamalı kablo tamburları, standart olanda olduğu gibi düz değildir. Dolayısıyla, kapı açıldığında kablo sürekli olarak tamburdaki şafta daha yakın sarılır.
Yüksek yataklamalı kapı kapatılıp zeminde durduğu zaman, kapının ağırlığının burulma yaylarının sağladığı kaldırmayı en az miktarda aşması gerekmektedir. Böylece, kapı açıldığında yaylar gevşer. Bunlar gerçekleşirken, şaftın merkez kısmından kablonun tamburdan ayrıldığı noktaya olan mesafe azalmaktadır. Bu mesafeye moment kolu da denilmektedir. Dolayısıyla, tüm bu mekanizma sayesinde hem kapı açılırken hem de kapanırken kapı dengede kalmış olur.
Yüksek yataklamalı bir kablo tamburu, dikey kaldırma tamburuyla aynı prensiple çalışır. Ancak sonrasında, yüksek yataklamalı tambur olarak çalışmaya devam eder. Yani, kapı ilk başta dikey olarak açılır ve bu sırada yaylar gevşerken kablo tamburlarının moment kolunu azaltması gerekmektedir. Kapının ağırlığı yatay paletlerle desteklendiğinde ise, kapı ağırlığında oluşan kayıp, yay gerginliğinde oluşan kayıpla dengelenir. Sonuçta, üst kısım yatay raylara ulaştığında kablo tamburunun düz olması gerekmektedir.
Standart yataklamalı kablo tamburlarının çoğunun dış kenarında çok küçük bir yüksek kaldırma kısmı bulunmaktadır. Bu kısım, burulma yaylarının üst silindirler rayın yatay kısmına ulaşana kadar kapının tüm ağırlığını desteklemesi gerektiği anlaşıldığından kablo tamburlarına eklenmektedir.
Yüksek yataklamalı kablo tamburlarının bu yükseltilmiş tarafı, kapının hareketinin ilk kısmında ekstra kaldırmayı kaybetmeden burulma yayları olmadan açılmasına olanak tanımaktadır. İdeal yüksek kaldırma teknolojisi ise esas olarak üç temel ihtiyacı karşılamaktadır;
Son teknolojiden yararlanan bu kapının, akıllı telefon uygulaması yardımıyla kullanımı kolaydır. Ayrıca, kapının resmine dokunarak da açılması sağlanabilir.
Ayrıca, uygulamayı, kapı açık bırakıldığı zaman size bir uyarı gönderecek şekilde de ayarlayabilirsiniz. Bunun dışında, güvenlik sensörleri de kapının altında herhangi bir şey varsa kapının kapanmasını engellemektedir.
Mevcut yataklama modelleri de kendi içlerinde de bir takım değişkenlere sahiptirler. Montaj olacak yere göre çatı eğimli raylar da uygulanabilmektedir. Ayrıca, torsiyon yayların da işletmenizin ihtiyacına göre kapının farklı yerlerinde çalışacak şekilde ayarlanması mümkündür.
Seksiyonel kapılarda her işletmeye ve her ihtiyaca kolayca çözüm üretmek mümkündür.
Yüksek tavanlı fabrika ve işletmelerde uygulanan forklift ve vinç gibi yükleme yapan araçların yükleme alanına tamamen yaklaşmasına olanak sağlayan sağlayan yataklama sistemidir. Üstelik, yer kaplamaması dikey seksiyonel kapının en önemli avantajları arasındadır. Bunların dışında, kapı ve çalışma hareketini algılama kapasite hızı ile de kolaylık sağlar.
Konunun iyice bilinmesi ve bunun için de iyice araştırılma yapılması gerekir. Çünkü giriş ölçülerinin, genişliğin ve yüksekliğin doğru bir şekilde ölçümü gerçekleşmek zorundadır. Dolayısıyla da firmamızı arayıp konuyla alakalı destek isteyebilirsiniz. Uzman ekibimiz gerekli ölçümleri titizlikle yapmaktadır.
Ekibimiz ayrıca, talep ettiğiniz kapı türünün uygulamak istediğiniz alana uygun olup olmadığını size bildirir. Bu durumda ise, ekibimiz size hangi ürünün yapılması gerektiğini de söylemektedir.
Montajı olacak yapının konumu belirleyici etkendir. Uygulama sağlayacağımız yere uygun olarak çatı eğimli raylar aracılığıyla kolay kullanım olacak şekilde yapımı gerçekleşir. Talep ve ihtiyaca göre torsiyon yayla kapı ortası veya ray takımları sonuna çalışma ayarları yapılmaktadır.
Esnek bir uygulama çeşidine sahip olan bu kapı modeli, binaya yada yapımı olacak olan herhangi bir yere uygun çeşitli renk seçeneklerine sahiptir.